Home - Archives - Mechanics & Technologies - Жаңа номер - Механика және технологиялар - Механика және технологиялар 2024-2

Механика және технологиялар 2024-2
Автор: С.К. Нурпеисов1, А.К. Медетов2, Н.Т. Карабаев3

1,2,3Таразский региональный университет им. М.Х. Дулати, г. Тараз, Казахстан
Страница 105-111

https://doi.org/10.55956/LTXA8136

Аннотация. В статье рассмотрена возможность получения цементобетона с электротермофосфорношлаковыми заполнителями и наполнителями, и дальнейшей пропиткой бетона ненасыщенными полиэфирами для защиты его от водно-воздушных и агрессивных воздействий и увеличения срока службы. Что является одним из путей развития современной индустрии строительных материалов, позволяющей повысить их долговечность и дает значительный экономический эффект.

Ключевые слова: электротермофосфорный шлак, ненасыщенная полиэфирная смола, полимер, морозостойкость, гипериз.

Нурпеисов, С.К. Бетонополимеры на основе цементошлаковых бетонов [Текст] / С.К. Нурпеисов, А.К. Медетов, Н.Т. Карабаев // Механика и технологии / Научный журнал. – 2024. – №2(84). – С.105-111. https://doi.org/10.55956/LTXA8136

(PDF)

Author: Ya. Uzakov1, M. Kozhakhiyeva2, M. Kaldarbekova3, K. Makangali4

1,2,3Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan
4S. Seifullin Kazakh Agrotechnical Research University, Astana, Kazakhstan
Page 99-104

https://doi.org/10.55956/MXFY1640

Abstract. The study included control samples without the enzyme and experimental samples with the addition of 6 ml of the enzyme, hydrolyzed at temperatures of 30°C, 40°C and 50°C for 1, 2, 3 and 4 hours. The results showed that the introduction of the enzyme significantly increases the content of amine nitrogen, especially at a temperature of 40°C and a duration of 3 hours, which was determined as optimal conditions. Under these conditions, the maximum amine nitrogen content of 2.10 mg/g was achieved. The prototypes obtained under optimal conditions demonstrated excellent organoleptic and functional properties. The hydrolysate has good fluidity and uniform texture, which is important for its further use in food products. The introduction of hydrolysate into sausages can lead to a number of improvements, such as an increase in nutritional value by enriching the product with easily digestible amino acids and peptides, an improvement in texture due to moisture binding and an increase in viscosity, as well as an improvement in taste qualities without changing the traditional taste and appearance of the product.

Keywords: protein, wool by-products, processing, secondary meat products, enzymatic hydrolysis.

Uzakov Ya., Kozhakhiyeva M., Kaldarbekova M., Makangali K. Optimization of protein hydrolysis conditions to increase the nutritional and functional value of sausages // Mechanics and Technology / Scientific journal. – 2024. – No.2(84). – P.99-104. https://doi.org/10.55956/MXFY1640

(PDF)

Author: Zh. Zhamekova1, U. Chomanov2, Zh. Iskakova3, Zh. Kussainova4, M. Kaldarbekova5

1,3,4Kazakh National Agrarian Research University, Almaty, Kazakhstan
2Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry, Almaty, Kazakhstan
5Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan
Page 92-98

https://doi.org/10.55956/KJYF4411

Abstract. The article presents the results of a study of nonessential (arginine, proline, serine, alanine, glycine) and essential (lysine, tyrosine, phenylalanine, histidine, leucine + isoleucine, methionine, valine, threonine) amino acids in the cuts of young cattle of Auliekol, Galloway and Hereford stall-fed breeds. The results of studying the total amount of essential amino acids (lysine, tyrosine, phenylalanine, histidine, leucine + isoleucine, methionine, valine, threonine) in commercial cuts of cattle of various breeds have established that, in terms of the number of essential amino acids, the highest indicators are in 3 cuts: the inner part of the hip cut – 10.05 ± 0.46%, upper leg, long-cut – 10.345 ± 0.48%, flank – 13.82 ± 0.54.

Keywords: amino acids, cuts, carcass cutting, carcass weight, young cattle.

Zhamekova Zh., Chomanov U., Iskakova Zh., Kussainova Zh., Kaldarbekova M. Features of indicators of replaceable and non-replaceable amino acids in young cattle cuts // Mechanics and Technology / Scientific journal. – 2024. – No.2(84). – P.92-98. https://doi.org/10.55956/KJYF4411

(PDF)

Автор: К.Ш. Саржанова1, П.М. Маликтаева2

1,2Международный Таразский инновационный институт им. Ш. Мұртаза, г.Тараз, Казахстан
Страница 87-91

https://doi.org/10.55956/CQYI8171

Аннотация. В статье освещены результаты экспериментального исследования влияния условий ВТО зерна кукурузы на потребительские свойства «толокна», определяемые органолептическими показателями. Показано, что за счет использования речного песка достигается равномерное прокаливание всей поверхности, как отдельно взятого зерна кукурузы так и всей массы. Установлены режимы позволяющие получить «толокно» с хорошими органолептическими показателями.

Ключевые слова: толокно, ВТО, кукуруза, песок, органолептические показатели.

Саржанова, К.Ш. Пути улучшения качества «толокна» из зерна кукурузы [Текст] / К.Ш. Саржанова, П.М. Маликтаева // Механика и технологии / Научный журнал. – 2024. – №2(84). – С.87-91. https://doi.org/10.55956/CQYI8171

(PDF)

Автор: П.М. Маликтаева1, К.Ш. Саржанова2, Ш.Д. Умирбаева3

1,2Международный Таразский инновационный институт им. Ш. Мұртаза, г.Тараз, Казахстан
3Таразский региональный университет им. М.Х. Дулати, г.Тараз, Казахстан
Страница 81-86

https://doi.org/10.55956/XWYM2030

Аннотация. Распадаемость таблеток порошка кисломолочного напитка является одним из важных технологических показателей качества готового изделия. Анализ полученных данных показал, что чем больше времени распадаемости при низкой влажности, таблетка становится прочным, не изменяет физико-механических свойств и долго сохраняет вид и вкусовые качества продукции. Результаты опытов показали, что распадаемость таблетки способствует быстрому разъедению частиц спрессованной таблетки.

Ключевые слова: кисломолочный напиток, таблетирование, распадаемость таблеток, время распадаемости, влажность таблетки.

Маликтаева, П.М. Определение качественных показателей таблеток порошка кисломолочного напитка [Текст] / П.М. Маликтаева, К.Ш. Саржанова, Ш.Д. Умирбаева // Механика и технологии / Научный журнал. – 2024. – №2(84). – С.81-86. https://doi.org/10.55956/XWYM2030

(PDF)

Author: A.E. Otunshiyeva1, S.A. Bolegenova2, S.S. Vetokhin3, S.A. Lamotkin4, A.K. Tulekbaeva5

1,2Al-Farabi Kazakh National University, Almaty, Kazakhstan
3,4Belarusian State Technological University, Minsk, Belarus
5M. Auezov South Kazakhstan University, Shymkent, Kazakhstan
Page 73-80

https://doi.org/10.55956/XSIA3662

Abstract. The article presents the results of research on the development of new types of vegetable oils, based on the combination of oils with higher content of such acids as linolenic and lenolic acids with oils in which these contents are lower. It has been established that the content of linoleic acid in cotton oil exceeds all other oils practically twice, and linseed oil in the content of α-linolenic acid practically 50 times. Consequently, the optimal fatty acid composition is a blend of cotton and linseed oils in ratios of 5:1 and 10:1. Such ratio allows to balance the blend by ω-3 and ω-6 acids, as well as to reduce the oxidizing ability of vegetable oils, affecting the shelf life of the final product.

Keywords: cottonseed oil, linoleic acid, blended vegetable oils, linseed oil, edible vegetable oils, linolenic acid, polyunsaturated fatty acids.

Otunshiyeva A.E., Bolegenova S.A., Vetokhin S.S., Lamotkin S.A., Tulekbaeva A.K. Development of new types of vegetable oil blends with balanced fatty acid composition on the basis of kazakh cotton oil and belarusian linseed oil // Mechanics and Technology / Scientific journal. – 2024. – No.2(84). – P.73-80. https://doi.org/10.55956/XSIA3662

(PDF)